MUDr. Igor Bukovský, Ph.D. je autor řady knih o výživě. Je známým slovenským lékařem, který se zabývá zdravou výživou a otázkou jak zhubnout. Sám praktikuje vegetariánský způsob života. Povídání s ním můžete shlédnout v rubrice Jste co jíte. Tak už dost. Jeho názory na výživu a hubnutí publikoval slovenský Seznam. Tak si je přečtěte přeložené do češtiny.

První odpověď řeší i dotazy mnohých, kteří se zajímají o trvanlivost lněné vlákniny. Lněná vláknina se skládá jednak ze lněných semínek a pak také z jejich obalů (tobolek). Tobolky (vlastně lněné otruby) jsou obvykle suché, takže  problém nedělají. Ale nezežluknou lněná semínka, která jsou ve vláknině též obsažena?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to se stabilitou semletých lněných semínek. Ve svých knížkách uvádíte, že jejich stabilita je velmi vysoká a že je možné je namlít do zásoby a uchovávat v uzavřené nádobě v chladničce. V jiné knize od jedné slovenské autorky (KH) jsem se dočetla, že je třeba je ihned konzumovat a určitě je nemlít do zásoby. Taktéž, že se mají jíst s potravinami bohatými na bílkoviny, které obsahují síru, např. sýr cottage, tvaroh či jogurt. Jistě jste to už četl, je to všude na internetu. Můžete mi vysvětlit, proč daný postup považujete za zbytečný? Tak dedukuji, když to ve Vašich knihách takto neuvádíte. Petra

MUDr. Igor Bukovský: Petro, důkaz, že pomleté lněné semeno můžete klidně držet pár dní i týdnů v chladničce na dveřích, je fakt, že nezhořknou - na rozdíl např. od máku, který je nepoužitelný už třetí den. Hořká chuť je důkazem oxidace polynenasycených mastných kyselin. Protože lněná semínka obsahují mnohem více antioxidantů, než např. uvedený mák, ani namleté lněné semeno neoxiduje rychle. Pokud se týká kombinace se sirnatými aminokyselinami (tvaroh apod.), neznám žádné relevantní studie, které by to potvrzovaly. V souvislosti s "léčbou" rakoviny je absolutně naivní domnívat se, že pokud se v misce smísí lněný olej s tvarohem, že se to tak dostane k nádorové buňce. V reálném životě, na rozdíl od Petriho misky, se totiž tvaroh v střevě rozloží na aminokyseliny, lněný olej na triglyceridy a mastné kyseliny. Vše se pak vstřebává jinými mechanismy. Neexistuje možnost, aby lněný olej s tvarohem působil v těle na buňky. Bohužel, život opravdu není černo-bílý a ani rakovina nemá jednoduché řešení.

Dobrý den pane doktore. Jaký je váš názor na užívání MMS kapek? 

MUDr. Igor Bukovský: Já bych je nikdy neužíval a nikdy bych to nikomu nedoporučil užívat je.

Dobrý den, pane Bukovský, držím Dukanovu dietu a průšvih je, že právě v době vánoc bych měl projít do její konsolidační fáze ... no a právě zde je kámen úrazu - stoly se budou prohýbat pod tíhou všelijakých jídel a já na "Dukance" budu jíst celozrnný chléb, sýr a maximálně nějakou rýži? Uznejte sám, to je nad lidské síly. Poraďte mi proto, co byste na mém místě dělal vy - zatnul se a setrval v dietě ve snaze dosáhnout nějakého výsledku nebo byste se dopustil stravovacích prohřešků v rámci toho, že jsou přece jen ty svátky?  Mária

MUDr. Igor Bukovský: Mário, opravdu máte pouze dvě možnosti: buď se zatnout a pokračovat, nebo všechno, čeho jste dosud dosáhla, pustit z ruky. Pro příště si, dříve, než se do té diety - nebo jakékoliv jiné - pustíte, přečtěte můj názor na diety, možná Vám trochu pomůže. Mám však i třetí možnost: připravte si vánoční menu podle webu  mé ambulance: jezte střídmě, zapomeňte na dietu, hodně se hýbejte a přestaňte si dělat výčitky, že pokud nebudete na nějaké dietě, váš život nemá smysl. Huráá!

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda cholesterol nad 7.4 je opravdu velmi špatný, protože ani po dlouhodobé (1.5 roku) šetřící dietě se mi neupravil. Mám 59 let, pohybu málo z důvodu nemoci kloubů. Danula

MUDr. Igor Bukovský: Danulo, je opravdu velmi špatný.

Bože můj...tak ráda bych se stravovala podle vašich zásad - jako můj manžel - úspěšný vegan. Osobně mám problém s luštěninami. Neumím je do sebe dostat a to už jsem zkoušela všechny možné recepty - i z vašich knih, i z internetu ..dělám z nich různé fašířky, nechávám je naklíčit, zahušťuji omáčky, polévky. Manžel si pochutnává a mně to pořád trčí v krku. Maso moc jíst nechci, co mám dělat? Mám jíst tofu každý den? To jakž takž sním. Iva 

MUDr. Igor Bukovský: Vím, že řeším Váš problém, ale napsala jste tak mile, že jsem se musel usmát :) Rozhodně se nenuťte do jídla luštěnin, pokud Vám dolů hrdlem nejdou. Tofu bude asi jediná alternativa. Ale ať se vám nepřejí ještě i to.

Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí