Kategorie

Dieta StředaForm - úspěšná dieta

 

 

Princip hubnutí u diety StředaForm

Dieta StředaForm patří mezi tzv. nehladové diety, tím se odlišuje od běžných redukčních diet. Dlouhá léta vyvíjel tuto dietu známý lékař, Doc. MUDr. Leoš Středa, Ph.D. Velmi mu záleželo na tom, aby u diety dokázal pacient zůstat a neporušoval ji tajným mlsáním z hladu. Jde o tzv. aktivní dietu, která v těle navozuje odbourání tuků, ale současně se hubnoucí může najíst do sytosti. Takové diety existovaly i dříve, jenže jejich autoři nedokázali vytvořit aktivní dietu, která by byla zároveň vyvážená. Tj nešidila organismus nedostatkem některých živin. U diety StředaForm je důraz kladen na konzumaci vlákniny, bílkovin a pouze zdravých (obvykle rostlinných) tuků.

Základem diety StředaForm je dostatečný přísun vlákniny, která v běžné potravě naší populace bohužel chybí. Důraz je také kladen na je výrazné snížení příjmu rafinovaných cukrů. Omezují se potraviny s obsahem mouky, škrobu, jednoduché cukry a také všechny potraviny, které mají vysoký glykemický index. Z tuků upřednostňujeme zdravé omega 3 a omega 6 nenasycené mastné kyseliny před nezdravými mastný kyselinami. Prisun bilkovin je vyvážen tak, aby jejich množství v denním jídelníčku nepřesahovalo 2 gramy na každý kg tělesné váhy hubnoucího. Dieta je sestavena tak, aby byla jednoduchá pro použití ve všech situacích. Odpovídá standardu Easy diet works best, tedy nejúspěšnější jsou nekomplikované diety. Hubnoucí se při dietě mohou najíst do pocitu plné sytosti, při dietě určitě nikdo nemá hlad. K dispozici je široký okruh velmi chutných potravin. Dietou úspěšně zhubly tisíce pacientů MUDr. Leoše Středy, včetně celebrit, jako Helena Růžičková, Dagmar Patrasová či Ilona Csáková. Součástí diety je i rozpis na eliminaci jo-jo efektu po úspěšném zhubnutí.

Určité potraviny (zejména například maso a další bílkoviny) lze jíst až do pocitu sytosti. Výrazně jsou omezeny veškeré přílohy, moučná jídla, škroboviny, ovoce, mléko a hlavně sladkosti. Dieta vychází z původních diet, vyvinutých pro sportovce, kteří potřebují při hubnutí odbourávat tuk a zachovat svalovinu. Proto je bohatá na bílkoviny a její princip vychází z výrazného omezení příjmu sacharidů (=cukrů) v potravě. Pozor: sacharidy nejsou jenom sladkosti, ale jsou obsaženy také v mouce, škrobu, ovoci, mléku a všech přílohách. V běžném životě potřebuje tělo sacharidy nezbytně pro akutní energetickou potřebu (jako je například dýchání, srdeční funkce, trávení). Pokud omezíme denní přísun sacharidů pod 100 gramů, je tělo přinuceno si „vyrábět“ náhradu. Vytváří si ji přeměnou z tuků. Přeměna tuku na náhražku cukru je nesmírně energeticky ztrátová reakce. Oproti jiným nízkosacharidovým dietám (např. Atkinsova, Dukanova) upřednostňuje StředaForm potraviny s nenasycenými mastnými kyselinami, tj. „hodné“ tuky, které snižují cholesterol. 

Kompletní hodnoty potravin pro dietu StředaForm naleznete zde.


Výhody a nevýhody diety StředaForm

Dieta je jednoduchá, snadno se dodržuje. Odpadá hlad, který je u běžných diet příčinou selhání. Je bohatá na vlákninu a bílkoviny. Mění se spektrum přijímaných tuků - upřednostněny jsou tzv. zdravé tuky oproti živočišným. V běžném jídelníčku v naší populaci je výrazně snížen příjem vlákniny. Výživová doporučení hovoří o 30 gramech vlákniny denně. V praxi konzumujeme jen zlomek tohoto množství. Podle statistik se i ti, kteří dbají na zdravou výživu, dostávají pouze k 18 ařž 20 g vlákniny denně. U diety StředaForm je kladen na konzumaci vlákniny důraz, zejména tzv. vlákniny nerozpustné, která nemá sacharidy. Nevhodnou vlákninou je psyllium a zelený ječmen. Pro tuto dietu byly vyvinuty speciální vlákninové tablety Středa-life s vlákninou z akacie a jablečným pektinem, rezistentním škrobem a spirulinou. V prodeji jsou v lékárnách, příp. na webu zdravi-lekarna.cz. Přítomnost spiruliny je vhodná i jako suplemetace vitamíny. Při všech nízkosacharidových dietách se bohužel výrazně omezuje konzumace ovoce a zeleniny. Vitamíny lze nahradit formou jiných doplňků, nevhodné jsou jen šumivé vitamíny, ve kterých je cukr.

Vlákninu doplňuje i jinak, například zařazením malého množství tmavého chleba (nutno ho však započítat do denního příjmu, 1 krajíc=9 až 10 jednotek). Optimálnější však je chleba z lněné vlákniny (lze sehnat např. na zdravi-lekarna.cz), který má daleko méně sacharidů a je zdravější. Vláknina chrání před zácpou, která by mohla u této diety hrozit. Preventivně působí také pročisťující čaje. Upozornění: tato dieta je nevhodná pro diabetiky a osoby s metabolickými poruchami. Nerozpustná vláknina ve formě prášku k ochucení jogurtu či kysaného nápoje je další vhodný doplněk- A jako ideální se jeví příprava potrvai s žitnou vlákninou (žitné otruby). Podívejte se do sekce receptů na tomto webu.

Jak dodržovat dietu StředaForm

Tato dieta funguje na zcela jiném principu, než běžné nízkoenergetické diety. Nelze je tedy kombinovat. Odbourávání tuků v těle nezačne dříve než cca po 3 až 6 dnech od začátku diety. Toto období je nutno přečkat a naopak ohlídat, aby v prvních dnech nedošlo k nárůstu hmotnosti. Doporučuje se zahájit celý režim jednorázovým půstem po dobu 24 až 36 hodin. Při něm je však nutný dostatečný příjem tekutin. Taková krátká hladovka sice neodtuční, ale už v prvních dnech nastartuje organismus k odbourávání tuků.

Proč váhový úbytek začíná po teprve třech až šesti dnech? Zpočátku má organismus sacharidy uloženy v glykogenových zásobách, ze kterých je čerpá. Vydrží mu na 3 až 6 dnů. Teprve po vyčerpání těchto zásob se začnou úspěšně odbourávat tuky. Odbourávání pokračuje po celou dobu, kdy dietu dodržujeme. Pokud dietu porušíme (stačí podlehnout pokušení na jediný den), zastaví se hubnutí a organismus se vrátí do původního stavu. Již shozené kilogramy se nevrátí, ale celý proces 3 až 6 úvodních dnů bez hubnutí se bude znovu opakovat.  Lze ho zkrátit uvedenou jednorázovou hladovkou.

Je nutno pít dostatek tekutin, minimálně 2 litry za den. Ale takové, které jsou zcela bez cukru (voda, sodovka, cola light, neslazená káva a čaj, určitě ale ne džusy, ani džusy light apod.). Ideální je sodovka s citronem, případně oslazená umělým sladidlem (do studených nápojů jsou vhodnější tekutá sladidla).

Dieta většinou nevyžaduje přesné odvažování surovin, pro její snadné použití jsou jednotlivým potravinám přiděleny hodnoty vyjádřené v jednotkách. Denně lze sníst maximálně 30 jednotek. Jednotkové hodnoty častých jídel naleznete v tabulce uprostřed tohoto dvojlistu. Potraviny, které tam uvedeny nejsou, je lépe konzumovat až po předchozí konzultaci. Můžete se nejprve podívat na rozšířenější tabulku, kterou najdete v rubrice Diety na portálu www.streda.cz. V knize Univerzita hubnutí je návod, jak jednotky spočítat.

Dietní režim StředaForm tuky nemusí eliminovat, přesto je dieta důkladně propočítána tak, aby brala v úvahu složení tuků. Eliminuje zejména ty, které mají další negativní zdravotní dopady.

Jak dietu ukončit

Dietou je vhodné shodit ještě o 2 kilogramy více, než kolik je požadovaná hmotnost. Po ukončení každé diety trochu váha vzroste díky přechodu na normální stravu. StředaForm postupně zakončujeme tím, že každý týden přidáváme 10 jednotek denně navíc (tj. nejprve přejdeme na 40 jednotek denně po dobu 1 týdne, pak 50 atd.)...až se dostaneme na hodnotu 80 až 100. Z této hodnoty už přejdeme na běžnou racionální stravu s nižší energetickou hodnotou, při které je váha stabilizována, případně na jinou dietu.

Fixace hmotnosti

Jo-jo efekt, který je jinak přirozenou reakcí na každou redukční dietu, je u diety StředaForm malý. Pomáhá tomu i fixace váhy po skončení diety. Nejvýraznější jo-jo efekt je po těch dietách, které se nápadně odlišují od běžného stravování - různé koktejly, dietní práškové polévky apod. Takové instantní diety sice umožní rychle zhubnout (proč ne - mají málo kalorií, takže efekt bývá rychlý). Jakmile se vrátíte k běžnému stravování, tělo má tendenci se vracet k váze, kterou má zafixovánu. To je ta váha, na které jste se držela před zhubnutím. Mnohdy dokonce váha vystoupá ještě více. Prevence jojo efektu je: redukční dieta má vycházet z vaší bežné a přirozené stravy. To je právě dieta StředaForm. Během diety nijka výrazně necvičte, dodržujte jen pravidlo "minimálně 10 tisíc kroků denně". Ale po skončení diety naopak začněte s aktivním pohybem, cvičením apod. Po zhubnutí dietu vysazujte pozvolna (viz pravidlo každý týden zvedat o 5 jednotek). A hlavně: naučte se každý den ráno se vážit. To je důležité pro tzv. fixační fázi, která je po každé dietě nutná. Každé kilo, které shodíte, se tělo musí "učit pamatovat cca 2 týdny". Pokud někdo shodil 10 kg, musí počítat s dvacetitýdenní fixační fázi, tj cca 5 měsíců. Po tu dobu nedržte žádnou dietu, jezte normálně a pouze hlídáním každodenní hmotnosti učte tělo si na novou hnotnost zvykat. Pokud se ručička váhy vychýlí směrem vzhůru, okamžitě se musí nasadit nějaká rychlá a krátkodobá dietu. Ne s cílem dále hubnout, ale udržet novou váhu, a tak učit tělo si na ni zvykat. Obvykle stačí po několik dní nasadit JJP (jez jen polovinu), ale klidně i jiný dietní režim, který jinak není k dlouhodobému hubnutí určen (vajíčková dieta, hollywoodská apod).


Upozornění: tato dieta je nevhodná pro diabetiky a osoby s metabolickými poruchami.

Co jíst v práci, restauraci

Dietu StředaForm mohou držet i ti, kteří jsou odkázáni na stravování v závodních jídelnách či restauracích. A dokonce nikdo v okolí se ani nemusí dozvědět, že dietu držíte. Není nutno si objednávat žádná dietní jídla, jen u těch svých snězte maso a nechte přílohy. Samozřejmě tím masem nesmí být smažený řízek nebo obalované filé (strouhanka je samý sacharid). A pozor na omáčky, v restauracích je vždy zahušťují jíškou, která je z mouky. Z polévek raději zkonzumujte jen tekutinu, případně maso.

Co jíst ve fast foodech

I v restauracích rychlého občerstvení můžeme dietu StředaForm držet. Opět platí – maso bez  příloh, neobalované ve strouhance. Pokud například máme chuť na hamburger nebo cheeseburger, dát si ho můžeme, jen nesmíme sníst housku, ve které je. Zapít můžeme nějakým neslazeným (light) nápojem.

A co jíst doma

Nemusíte pořád jen maso, to by se vám brzy přejedlo. Nevyhýbejte se např. vejcím (pokud nejste náchylní k žlučníkovým potížím), denně si dopřejte 100 g jakéhokoli druhu sýra, příp. 150 g tvarohu či tvarohového sýra (cottage, mozarella). Sýr nakrájený na kostičky může nahradit přílohy k masu. Vhodná je například omeleta ze 2 vajec + 100 g sýra. Dále trochu kysané smetany, která může být i prevencí zácpy. Dobrý je také chleba z lněné vlákniny, která má minimální množství sacharidů.

Prevencí zácpy je čaj se senny. Je hořký, jeho chuť se lépe ztratí smícháním s instantní kávou. Čaj vyluhujete a zalijete jím rozpustnou kávu. Oslaďte sadidlem. Výborně pročišťuje.

V malém množství můžete další mléčné výrobky, avšak zvolte raději ty nízkotučné. Ale pozor: například nízkotučné jogurty mají více sacharidů, proto upřednostňujte jogurty neodtučněné. Denně můžete zařadit 50 ml normálního či nízkotučného mléka nebo smetany, třeba s kávou. Smetana v prášku je rovněž přípustná, pokud obsahuje méně než 2 g sacharidů na porci.

Zelenina je bohužel omezena kvůli obsahu sacharidů. Přesto ji nezapomínejte v rámci možností přidávat. Má stále méně sacharidů než ovoce a pokrývá přitom vitamínovou potřebu. Aspoň několik lístků hlávkového salátu či list zelí. Zeleninu jezte syrovou, vařenou či zlehka podušenou. Ideální je cuketa a lilek.

Bez obsahu sacharidů jsou některé druhy želatiny, kterou si můžete připravit sami, dosladit lze umělým sladidlem a ochutit příchutí do pečiva (tekutá tresť). Je to dezert po jídle, který lze dozdobit lžičkou ušlehané smetany bez cukru. Pozor: prodávané želé dorty jsou s cukrem a obvykle posazeny na sladký dortový základ.  Ty tedy nelze, ani ty, které jsou označeny jako nízkokalorické nebo DIA.

Chuť na sladké zaženete smícháním Mascarpone (krémový sýr, z něhož se vyrábí Tiramisu) s tekutým sladidlem a pěti kuličkami borůvek nebo třemi jahodami. Tuku je tam až 80%, zato sacharidů málo. Čtvrt kila tohoto mlsáni má hodnotu 6 jednotek a zažene neodbytnou chuť na sladké, která se zákonitě může dostavit. Chcete-li sacharidů méně, místo borůvek dejte jen instaní kávu (recept Ilony Csákové).

Ochucování a kořenění není problém. Pozor už však na tekutá ochucovadla, je v nich obvykle cukr. Ale zase např. sojové omáčky přidáváme jen pár kapek, to dietu nenaruší. Ochucujte bujónem či jiným vývarem, veškerými bylinkami, octem, hořčicí, pepřem, solí, česnekem, pálivou omáčkou, křenem (hotové křenové pasty však jsou již s cukrem). Můžete i majolku (ne tatarku) a rajčatový protlak (ne kečup).

Pečivo: nekonzumujte chleba, žádné pokrmy z litého těsta (lívance), vůbec žádné obiloviny. Výjimkou je krajíc tmavého žitného (určitě ne pšeničného) chleba 1x denně jako prevence zácpy. Lepší je však chléb z tobolek a semínek lnu (tzv. lněná vláknina). Nezapomeňte ho započítat do celkové hodnoty jednotek.

K pití je vhodná voda, sodovka, neslazená černá káva (nebo slazená sladidlem), čaj v libovolném množství. Do čaje či sodovky si můžete přidat neslazenou citrónovou šťávu. Nápoje light, kromě džusů. Džusy light sice doslazovány nejsou, mají však cukr z ovoce. Light limonády a coly jsou bez cukru.

Ovoce, které je jinak zdravé a prospěšné, se pro dietu StředaForm bohužel nehodí. Občas si smlsněte měsíček z pomeranče, stroužek z kiwi, ale dbejte, aby zbytek snědl někdo jiný. Málo sacharidů je v borůvkách, jahodách i malinách, ale i tak jsou vhodné jen dvě tři kuličky. Ideální je citrón.

Žvýkačky bez cukru jsou ve skutečnosti samý cukr: obsahují ve 100 gramech 55 gramů sacharidů, protože jsou doslazovány sorbitolem i manitolem. Je to klasický trik na spotřebitele, když si myslí, že bez cukru = dietní. Ale celý balíček má jen 14 gramů, tedy necelých 8 gramů sacharidů. Můžete si omýt glazuru ze žvýkačky, kde je cukru nejvíc.

Houby jsou ideální pro dietu StředaForm, protože mají zanedbatelné množství sacharidů, stejně jako maso, ale oproti němu obsahují více vlákniny. Takže určitě na houbová jídla nezapomínejte, ne však houby obalované. Tip: nakrájené uvařené žampióny, lze použít i jako přílohu.

Řecký salát tzatziki je vhodná příloha k masu. Dvě kolečka okurky nakrájejte na kostky, lehce vymačkejte přebytečnou vodu a zamíchejte k tomu kelímek bílého jogurtu. Lehce osolte, opepřete a přidejte nasekaný kopr a česnek, případně mletou papriku. Můžete použít i hotové koření na tzatziki. A maso, které  tomu budete konzumovat, můžete ochutit kořením na gyros.

Kompletní hodnoty potravin pro dietu StředaForm naleznete zde.

(nezapomeňte, denně max. 30 jednotek)


Proč je StředaForm tolik oblíbená dieta? Porovnejte ho s jinými dietami na hubnutí.  Také se můžete podívat na recepty na jídla vhodná pro tuto (či jinou) redukční dietu.