Kategorie

[recepty na zdravá jídla] RYBÍ NÁKYP

 [recepty na zdravá jídla] RYBÍ NÁKYP

Potřebné suroviny: 

150g filet libové ryby – např. pangasius (0 jednotek) 
1 menší cuketa (2 jednotky)
150g lilku (2 jednotky)
1stroužek česneku (1 jednotka)
1ks rajče (2 jednotky, možno vynechat a hned budete mít o dvě jednotky míň !)
polévková lžíce olivového oleje (0 jednotek)
citronová šťáva podle chuti (čerstvá !, 0 jednotek)
bylinky - bazalka, oregano, estragon, koření na ryby, provensálské koření ... (0-1 jednotek)

Návod na přípravu:
Lilky podélně nakrájíme na plátky silné asi 5 mm, rozložíme a osolíme, necháme cca 30 min odpočinout, než pustí přebytečnou vodu. Mezitím nakrájíme na kolečka cuketu a rajče.  Dále v misce smícháme olivový olej s rozetřeným česnekem, rybí filet posypeme bylinkami nebo kořením na ryby. Lilek opláchneme od přebytečné soli pod tekoucí vodou a zlehka osušíme papírovou utěrkou. Zapékací misku nebo předem namočený římský hrnec zlehka vytřeme troškou oleje a dno a stěny misky vyložíme asi 2/3 plátků lilku, na které průběžně roztíráme směs česneku a olivového oleje (trochu si necháme i na závěrečnou vrstvu). Na lilky položíme okořeněný rybí filet (můžeme pokapat citronem), rybu poklademe plátky rajčat, posypeme bylinkami (bazalka, oregano...). Na ně položíme plátky cukety a dorovnáme. Jako poslední vše uzavře opět vrstva lilků potřených česnekem s olejem. Přikryjeme víkem nebo alobalem a dáme zapékat. V průběhu pečení je možné slít část přebytečné tekutiny, která se uvolní ze zeleniny, aby nákyp zůstal kompaktní i při servírování.
 
 

 

Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí