Pšenice a hubnutí

Leoš Středa ve středu (34)

PŠENICE A HUBNUTÍ

Pořád se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky. Bohužel ani podpora celozrnných produktů není správná. I v celozrnném pečivu je nezdravá mouka a jen jsou navíc přidány zdravé otruby. Škodlivá mouka však zůstává.

Do dvacátých let minulého století převládal ideál korpulentní krásy. Poté začala být obezita vnímána nejenom jako znak bohatství a blahobytu, ale také se na ni začalo pohlížet jako na příčinu různých onemocnění. To dalo v 50. letech vzniknout novému medicínskému oboru s názvem obezitologie. Za nestora české obezitologie je považován především Prof. Rajko Doleček. Věnuje se obézním pacientům dodnes, ordinuje ve svých 89 letech. Jeho rodina pochází z okolí České Třebové, tedy z Východočeského regionu. Z východních Čech pochází i MUDr. Leoš Středa, který vede hubnutí našich čtenářů, jeho tatínek byl z Červeného Kostelce. Oba pánové se do východních Čech moc rádi vracejí.

Ale vraťme se zpět ke špatným stravovacím návykům. Ty se začaly objevovat již za dob Rakouska-Uherska, kdy byly konstruovány první stroje na mletí obilí. Ty zbavovali zrna jejich obalů neboli otrub. To znamená, že z celého klasu zůstalo jen holé zrní bez vlákniny, vitamínů a minerálů. Dalo by se tedy říci, že vědecko-technická revoluce odstartovala obezitu.

Geneticky upravená pšenice

Vzpomeňte si na to, jak vypadala pole před čtyřiceti lety. Klasy pšenice byly vysoké kolem jednoho metru a vítr si s nimi pohrával. Dnes měří pšenice připravená ke sklizni pouhých třicet centimetrů. Jak to? Všechno je to díky pokusům s křížením. Transformací genů pšenice se získalo několik tisíc nových druhů. Ty nejvýnosnější vydrželi dodnes. Jsou velmi odolné vůči chemikáliím a snadno se zbavují plev. Znamenají pro zemědělce vysoké výnosy, ale přitom nízké náklady.

Vliv na zdraví člověka bohužel nikdo řádně nezkoumá. Je však vidět na první pohled. Před několika lety byli v obchodech speciální regály s potravinami pouze pro diabetiky. Dnes jsou ve všech potravinách vyhrazeny koutky také pro lidi trpící celiakií (alergie na lepek), kterých rapidně přibývá. Lepek je hlavní složkou obilí. Pokud se chcete dozvědět víc, přečtěte si článek na webové stránce blog.kaloricketabulky.cz s výstižným názvem „Proč jsme tlustí?“, zde je odkaz: http://blog.kaloricketabulky.cz/2014/08/proc-jsme-tlusti-historie-nabirani-na-vaze-a-nasledne-snahy-o-hubnuti-v-kostce/

Veřejné hubnutí

Na stránkách východočeských Deníků veřejně hubnou známé osobnosti: Ilona Csáková, režisér Tomáš Magnusek či Leoš Středa. A také naši čtenáři, kteří se nebojí veřejně se ke shazování kil přihlásit a podělit se o své výsledky v hubnutí s dalšími. Pomáhá jim k tomu dieta StředaForm. Díky našim článkům pak Deník inspiruje k hubnutí další a další čtenáře. Pacienti jsou pod vedením odborníků, kterými jsou MUDr. Leoš Středa (autor diety) se svými spolupracovníky z 1. lékařské fakulty z Prahy a Fakulty biomedicínského inženýrství, kteří jezdí každý týden do ordinace v České Třebové.

Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí