Celosvětovým fenoménem se v posledních letech stala nadváha a obezita. Oba tyto civilizační problémy spadají do kategorie chorob, čili nejde jen o pouhou nepříjemnost, nýbrž o závažné onemocnění, které současně přináší mnoho dalších zdravotních rizik. Snahou lékařů je proto vyvíjet metody a postupy, které dosáhnou odstranit příčiny zdravotních problémů plynoucích z nadměrné tělesné hmotnosti. Jednou z cest ke snížení tělesné hmotnosti je právě redukční dieta. Dále se můžeme setkat se zdravou výživou, která zaručuje silný organismus odolný proti nemocem. Zdravou stravu by neměli konzumovat pouze obézní jedinci, ale všichni lidé na světě, kterým alespoň trochu záleží na jejich zdraví.

Redukční dieta

Redukční dieta je dieta o sníženém kalorickém obsahu, která vede k redukci hmotnosti. Obecně řečeno je to strava, která obsahuje méně energie, než jídelníček, který jsme měli doposud (cca o 1500kJ až 2000kJ). Pokud má být dieta dlouhodobě efektivní, musí být většinou jen mírná a doplněná o pohybovou aktivitu. Aby byla dieta skutečně redukční, je třeba poznat svůj vlastní jídelníček podrobným a pravidelným zapisováním. Díky zapisování dokáže doktor zjistit vaše nejčastější stravovací chyby (nedostatek ovoce a zeleniny, nepravidelné stravování či přejídání se o víkendu a k večeru) a postupně vás jídelníček začne upravovat.

Základní chyby při redukční dietě:

Nedostatek pohybu

Stres.

Nevyvážený energetický příjem.

Nepravidelná a nekvalitní strava

Zdravotní problémy.

Nedostatek odpočinku.

Existují diety testované specialisty v odborných studiích, ale i zcela klinicky neověřené vycházející z osobních zkušeností těch, kteří je již podstoupili. Každý, kdo se rozhodne pro některou z diet, by měl sledovat i další faktory ovlivňující tělesnou hmotnost a zdraví jako celek, než jen pouhou stravu.

Cílem redukční diety je zdravé snížení váhy a navyknout si na jiný stravovací režim, který nám po ukončení diety pomůže zamezit jojo efektu (navrácení původní váhy)...

Zdravá strava

Téma zdravá výživa, zdravý životní styl a podobná jsou v dnešní době čím dál tím více populárnější. Zdravá strava a zdravý životní styl vyvolává stále větší zájem mezi lidmi. Zdravá strava zaručuje silný organismus odolný vůči nemocem (obezita, srdeční choroby, diabetes mellitus, atd.).

Hlavní zásady správného stravování:

Jezte pravidelně, vícekrát denně (menší porce).

Dejte přednost rostlinným tukům.

Dostatek zeleniny.

Omezení tuků ve stravě.

Ovoce místo moučníku.

Dejte přednost celozrnným potravinám.

Dostatek bílkovin.

Dostatek tekutin (ideálně čistá voda).

Vyvarujte se jednoduchých cukrů.

Důležitá je také pohybová aktivita.

Jíst zdravě samozřejmě není nejjednodušší a nejlevnější, ale může se o to pokusit každý z nás. Důležité je zvolit si cíl a mít pevnou vůli a motivaci.

Každý den bychom si měli dopřát vlákninu pro trávení, minerály a vitamíny, které získáme z ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných potravin. Všechny druhy ovoce a zeleniny, které obsahují vitamíny A, C, E a kyselinu listovou snižují riziko rakoviny.

Zdravá výživa vyžaduje vyvážený příjem základních živin (bílkoviny, sacharidy, tuky), doplňkových živin (vitamíny, stopové prvky a vlákniny) a dostatečné množství vody.

Potraviny a jejich výživové látky:

Výživové látky ...............Potraviny

bílkoviny, sacharidy, vlákniny, vitamín B a minerály..........obiloviny, chléb, brambory, rýže, těstoviny a luštěniny

vitamín C, kyselina listová, kalium, vlákniny, biogenní prvky.......zelenina a ovoce

bílkoviny, železo, vápník, mastné kyseliny, vitamín B ........mléčné výrobky, maso, ryby, soja a vejce

vitamín A,D,E a esenciální mastné kyseliny..........tuky a oleje

Nápoje..........Voda

 

 

Redukční dieta a zdravá strava nám napomáhají změnit náš zdravotní stav a životní styl k lepšímu.

 

 

Lucie Svobodová

Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí