nadváha, hubnutí, diety Deníky Praha a Středočeský kraj

 Kutnohorský deník: Je hodně výrobků označených DIA a LIGHT, ale nejsem si jistá, zda mohou pomáhat při dietě. Vždyť ty různé limonády a koly light vymysleli Američané a ti jsou tlustí. Tak, kdyby to aspoň trochu fungovalo, musí vypadat jinak.

Andrea, Čáslav

MUDr. Leoš Středa: To označování nápisy dia nebo light je vtipné. Jenže tak trochu smutně vtipně. Opravdu to v lidech vyvolá představu, že takové výrobky jsou dietní. Může to být pravda, ale také vůbec nemusí. Výrobky dia jsou pro diabetiky, ale často nejsou přislazovány sorbitolem. To není neenergetické sladidlo, jakým je například sacharin nebo aspartam. Sorbitol má kalorií stejně jako cukr, pro redukční dietu je nevhodný. Diabetici s ním sladit mohou, protože ti nesmějí glukózu a v sorbitolu je fruktóza. Mnohé z dia potravin, zejména pekárenské (oplatky, čokolády), mají navíc i nedobré složení tuků.    

Stejně může zavádět, také označení light.  Vůbec neznamená, že by muselo jít o výrobek vhodný pro redukční dietu. Ano, kolové nápoje a limonády light jsou opravdu bez cukru a tudíž takřka bez joulů. Ale džus light už obsahuje kalorie a cukr, protože jsou tam přirozeně z ovoce. Označení říká jen to, že onen džus nebyl přislazen navíc.

Dieta Středaform patří mezi diety na hubnutí. MUDr. Leoš Středa radí, jak zhubnout-light-8A u jogurtů je jednou light používáno pro jogurt doslazený umělým sladidlem (takže má méně cukru, třeba jen cukr z přimíchaného ovoce). Jindy je tak označován slazený, ale nízkotučný jogurt. Navíc nízkotučný jogurt, aby získal konzistenci, musí být uměle zahuštěn. V zahušťovadlech je ve většině případů modifikovaný škrob, tedy polysacharid. Light jogurty mají také méně probiotických složek, které pozitivně působí například na střevní mikroflóru. Pro optimální růst probiotických kultur je nejlepší kvalitní bílý, polotučný jogurt o obsahu tuku 2 až 3%. Ten je dostatečně dietní, stačí se podívat na údaje o energetické hodnotě.

V obecném povědomí je například také skutečnost, že považujeme celozrnné pečivo za dietnější. Všimněte si slova celozrnný – je to něco jiného, než vícezrnný. Jenže se ta slova snadno zamění. Vícezrnné pečivo je mnohdy trikem obchodníků. Bílou pšeničnou mouku použijí jako surovinu pro pečivo, možná ji i trochu přibarví karamelem. Protože si všichni pamatujeme, že tmavé pečivo je zdravější. Hotový výrobek posypou několika zrníčky a označí za vícezrnný. Zrn je tam opravdu více druhů. S celozrnností to však nemá nic společného. Kupující je spokojen, že nakoupil zdravěji, ale mýlí se.


Pražský a středočeské Deníky se spojily s odborníkem na zhubnutí a nabízejí čtenářům řešení, jak hubnout a jak zhubnout. Nebojte, neobjeví se za tím žádná komerční nabídka, jde o prospěšnou akci pro zdraví zdarma. Zhubněte s dalšími čtenáři. Odborným garantem je Doc. MUDr. Leoš Středa, Ph.D., jehož dieta na hubnutí StředaForm, patří k nejúspěšnějším. Jídelníček, kterým hubnete bez pocitu ladu. Nejen diety a zdravá dietní strava, dr.Středa poradí jak cvičit, např. cvičení na břicho či cviky na stehna. Nejde o to jak hubnout a zhubnout rychle, ale trvale. A online vidíte, jak zhubnou ostatní včetně osobností jako Ilona Csáková nebo režisér Tomáš Magnusek.

Nadváha.cz - vaše snadné hubnutí